Deurbeslag toegelicht: deel één

Het eerste deel van onze tweedelige koopwijzer. Hier vertellen we meer over handgrepen, sloten en grendels voor jouw interne deuren.

Deurbeslag toegelicht: deel één
Het mag gezegd worden dat deurbeslag iets is wat gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, vooral als je een heel lange to-do lijst hebt en allerlei dingen hebt die je nog moet kopen voor een rennovatieproject.

Maar het is ook zo dat de juiste ijzerwaren voor jouw interne deuren echt de toon van jouw woning kunnen zetten.

Daarnaast verwacht je misschien dat wanneer je nieuwe interne deuren koopt deze worden geleverd met bevestigde handgrepen, scharnieren, sloten en grendels. Dit is een vrij normale veronderstelling, maar helaas is dit niet het geval.

Wanneer je begint met jouw zoektocht zal je snel doorhebben dat er meer overwogen moet worden dan alleen de stijl of afwerking van een handgreep.

Dit is waarom wij hier zijn.

Deel één van onze koopwijzer geeft je alle informatie zodat jij de juiste handgrepen, sloten en grendels voor jouw interne deuren kan kiezen.
Deurgrepen
Deurknop

Over het algemeen zijn bolvormige knoppen een traditionele keuze voor historische panden.

Een knop maakt een deur open door middel van een draaimechanisme dat de spindel omdraait (de metalen staaf verbindt de twee handgrepen aan elke kant van de deur met elkaar) en de dagpen terugtrekt.
Deurkruk
Een hendel, die op en neer beweegt, is een moderne handgreep stijl. De hendel zelf is horizontaal bevestigd aan een achterplaat of rozet.

Dit type handgreep is waarschijnlijk het gemakkelijkste om vast te pakken en te gebruiken (zelfs een elleboog kan het bedienen als je jouw handen vol hebt). Een duw naar beneden is het enigste wat je nodig hebt om de spindel te draaien, de dagpen in te trekken en de deur te openen.

T-bar
Als je op zoek bent naar iets interessants is er het T-bar design. Net zoals een knop moet het worden gedraaid om het te bedienen, maar in plaats van een cirkelvorm heeft het (zoals de naam doet vermoeden) een 'T' vorm.
Trekstang 
Een gefixeerde trekstang is ideaal voor een interne deur die geen verende grendel nodig heeft om open en dicht te gaan. Het kan eenvoudig op het oppervlak van de deur worden gemonteerd.

Het is vooral een praktische stijl voor schuifdeuren omdat je een stevige grip hebt en genoeg kracht kan gebruiken om de deur open of dicht te doen.

Achterplaat

De meeste deurkrukken (en soms knoppen) zijn bevestigd op een rechthoekige plaat wat verticaal op de deur wordt gemonteerd. Dit is een achterplaat.

Een achterplaat verbergt de interne bevestigingen van een handgreep en biedt een handig oppervlak aan voor een draaiknop of Europees slot.

Al onze handgreep designs zijn verkrijgbaar met achterplaten in twee verschillende lengtes. We maken die van ons van massief messing dat slechts 4mm dik is en zorgt een subtiele uitstraling.
Rozet
Een cirkelvormig rozet is meestal bevestigd aan een knop, alhoewel het ook perfect past bij een deurkruk. Het heeft dezelfde werking als een achterplaat maar biedt een subtielere uitstraling.

Clayton is de enigste handgreep in onze collectie waarbij je de keuze heb tussen twee rozetten: onze kenmerkende subtiele stijl of een ingetogen nauwsluitende versie die we hebben gecreëerd om perfect te passen bij de moderne uitstraling van de deurkruk.
Verende handgreep
Een verende handgreep is ontworpen met een ingebouwde 'cassette' die de voorgespannen vering op zijn plaats houdt.

Dit verend mechanisme is sterk genoeg om het gewicht van de handgreep aan te kunnen en steeds opnieuw terug te keren naar de oorspronkelijke positie.

Deze handgreep stijl zal niet gaan hangen (zelfs als het wordt gemaakt met zwaar massief messing zoals die van ons) en je kan het combineren met alle grendels.

We gaan hier iets verder en leggen de werking van onze verende handgrepen uit.

Onafgeveerde handgreep
Deze handgreep is ontworpen zonder een verend mechanisme (iets dat niet zo belangrijk is voor deurknoppen).

Als je kiest voor een handgreep met hendel, moet het worden geïnstalleerd met een grendel dat genoeg spanning heeft om de klink na gebruik terug te kunnen keren naar de oorspronkelijke horizontale positie.

Gefixeerde handgreep
Ook wel een 'dummy' deurgreep genoemd, dit heeft geen vergrendeling. Je kan er aan duwen of trekken om de deur open of dicht te doen maar het zal niet actief draaien of op en neer bewegen.

Dit is een goede keuze voor interne dubbele deuren; de gefixeerde hendel wordt op het oppervlak van de 'inactieve' deur gemonteerd om een samenhangende uitstraling te creëren.
Sloten en grendels
Buisvormige grendel
Dit wordt gebruikt om een interne deur stevig dicht te houden (maar niet te vergrendelen).

Het mechanisme, een stalen buis met een verende aanhanger en dagpen, wordt geïnstalleerd (of 'ingestoken') in een holte aan de rand van de deur. De dagpen wordt door de sluitplaat bevestigd dat in het frame van de deur zit.

Wanneer de handgreep wordt gebruikt, trekt de dagpen zich terug voordat het weer terug naar oorspronkelijke stand springt om de deur te 'vergrendelen' en dicht te houden.

Dit grendel type is verkrijgbaar in verschillende lengtes en sterktes zodat het past bij verschillende deuren en handgrepen.

De lengte is afhankelijke van de doornmaat van jouw deur. Dit is de afstand van de rand van de deur tot aan het middelpunt van het spindelgat van jouw handgreep.

Sterke grendel
Een sterke grendel heeft een krachtigere terugkerende veer binnen de buisomhulsing en kan het beste gebruikt worden met een onafgeveerde deurkruk.

Omdat dit handgreep type geen ingebouwd verend mechanisme heeft, is het afhankelijk van een sterke grendel om de handgreep terug naar de oorspronkelijke positie te krijgen.

Combineer dit grendel type niet met een deurknop, dit kan er namelijk voor zorgen dat het te strak is om gemakkelijk te draaien en het is ook niet nodig voor gebruik met een verende deurkruk (alhoewel het prima te gebruiken is).

Lichte grendel
In tegenstelling heeft een lichte verende grendel een mildere vering en is perfect geschikt voor een deurknop of een verende deurkruk.
Badkamer slot
Dit slot type is ontworpen om gebruikt te worden met interne deuren (vooral de deur van een wc of badkamer).

Dit slot is bevestigd aan de rand van de deur en kan worden bedient met gebruik van een draaiknop.

Tijdens een noodgeval kan je de deur vanuit de buitenkant ontgrendelen via de muntkop.

Als je kiest voor een handgreep ontwerp dat op een rozet wordt bevestigd, moet je de draaiknop apart bestellen. Je kan ook kiezen voor onze handgrepen met lange achterplaten, deze hebben een optie met een ingebouwde draaiknop.

Europees slot
Een Europees slot kan gebruikt worden met zowel interne als externe deuren en wordt bedient door middel van een sleutel.

Het heeft een cilindrische vergrendeling dat is geïnstalleerd in een slotbehuizing dat zich binnenin de deur bevindt.

De achterplaat van jouw deur zal een extra groot sleutelgat hebben. De cilinder gaat door het gat in de slotbehuizing en dan weer uit de achterplaat aan de andere kant van de deur.
Hier kan je alle ontwerpen in onze collectie deurbeslag vinden, zoals bijpassende scharnieren, sleutelrozetten, draaiknoppen en deurstoppers.

Alhoewel sommige van onze ijzerwaren door elke bekwame doe-het-zelver kunnen worden geïnstalleerd, raden we toch aan om een gekwalificeerde aannemer of timmerman te gebruiken om onze handgrepen, sloten en grendels te installeren.