Deurbeslag toegelicht: deel twee

In het tweede deel van onze tweedelige koopwijzer zullen we je alle informatie geven over de kleinere details zoals scharnieren, draaiknopen en sleutelrozetten.

Deurbeslag toegelicht: deel twee
In deel één van onze deurbeslag koopwijzer (je kunt deze hier vinden) draaide het allemaal om het kiezen van de juiste handgrepen, sloten en grendels.

Wat er dan overblijft zijn de kleinere details. Deze details zijn zeker niet minder belangrijk en als je zorgvuldig jouw keuze maakt, kunnen ze een samenhangende uitstraling creëren op jouw deur.
Deurscharnieren
Een erg belangrijk onderdeel wat ervoor zorgt dat je een deur kan openen en dicht kan doen.

De meest voorkomende deurscharnier is de stompe scharnier. Deze bestaat uit twee rechthoekige platen met schroefgaten. Ze worden verbonden door een centrale pin waardoor de platen kunnen draaien.

Eén plaat wordt vastgemaakt aan de deurpost (het verticale deel van het deurkozijn) en de andere plaat wordt vastgemaakt aan de buitenkant van de deur.

De meeste interne deurscharnieren zijn ontworpen om door de deur en post geplaatst te worden. Dit betekent in principe dat de platen worden bevestigd in de ondiepe uitsparingen of 'insteken' die dezelfde grote en dikte hebben als de scharnier.

Een algemene regel is dat voor elke 30 inch (dat is ongeveer 76cm) van de deurhoogte één scharnier gebruikt moet worden, maar de dikte en het gewicht van de deur moeten ook overwogen worden. We adviseren bijvoorbeeld om drie scharnieren te gebruiken voor een deur die 120kg weegt.
We hebben onze scharnieren ontworpen zodat ze wrijvingsvrij zijn en moeiteloos werken.

Ons massief messing Hazel scharnier is gemaakt met polymeer glijbussen, daarentegen zijn onze massief messing Curtis en Saxon scharnieren ontworpen met stalen kogellagers (deze vind je tussen de 'knokkels' van de centrale pin).

Zowel Hazel als Saxon zijn FR60-brandwerend (dit betekent dat ze voor een uur brandwerend zijn), dit is erg belangrijk voor interne branddeuren in niet-residentieel vastgoed.

Houd er rekening mee dat Hazel gebruikt moet worden met brandvertragende pads om de brandklasse te bereiken.

Duwplaat
Zoals de naam al doet denken zijn duwplaten ontworpen om op te duwen. Ze beschermen tegen vingerafdrukken en krassen op het hout of lak van de deur.

Je kan ze aan beide kanten van een deur gebruiken die via beide kanten open zwaait of gebruik het aan de andere kant van een trekgreep. Je kan ze zelfs gebruiken boven deurkrukken of knoppen vooral voor deuren die vaak gebruikt worden.

Onze duwplaten zijn verkrijgbaar in twee lengtes en zijn gemaakt van massief messing zodat het prettig aanvoelt.
Draaiknop
Een draaiknop biedt een snelle en gemakkelijke manier aan om een interne deur aan de binnenkant te sluiten en te ontgrendelen zonder het gebruik van een sleutel.

Dit type slot biedt genoeg privacy aan wanneer je in het toilet, de badkamer of de slaapkamer bent. Maar in een noodgeval kan het ook aan de buitenkant worden opengemaakt door de muntplaat te draaien.

Hier in deel één van onze koopwijzer vind je meer informatie over het type sluitsysteem dat wordt gebruikt voor een draaiknop.

Sleutelrozet
Een sleutelrozet is een metalen plaat (massief messing voor onze designs) die wordt gebruikt om een strakke uitstraling en bescherming te creëren voor een sleutelgat.

Er zijn twee verschillende types: ongedekt en afgedekt.

De ongedekte versie beschermt een deur tegen beschadigingen die wellicht worden veroorzaakt doordat de sleutel het sleutelgat mist.

De afgedekte versie (deze versie heeft een tweede plaat wat opzij geschoven kan worden) helpt ook tegen tocht, zorgt voor privacy en verlengt de levensduur van het slot omdat het voorkomt dat water en vuil in de interne werkingen terechtkomen.

Onze afgedekte Canning en Warwick sleutelrozetten passen prima over elk sleutelgat. De ongedekte versies kunnen over elk normaal Europees slot worden gelijmd.
Deurstopper
De functie van een deurstopper is redelijk eenvoudig. Het wordt gebruikt om muren, plinten, meubels en natuurlijk ook de deur zelf te beschermen.

We maken onze drie deurstopper designs van massief messing zodat ze stevig genoeg zijn voor dagelijks gebruik.

Ons Clifton design heeft de vorm van een halve maan en heeft een rubberen buffer inzetstuk. Daarentegen is Seymour cilindervormig. Een brede rubberen buffer is over het gehele omtrek te vinden. Beide zijn ontworpen om op de vloer bevestigd te worden.

Dan hebben we ook nog Montpelier: een buisachtige deurstopper met een rubberen punt dat aan de muur gemonteerd moet worden.

Ben je klaar om te winkelen? Je vindt onze volledige bijpassende collectie deurbeslag hier.